Termékkeresés

'ALEX' kései öntermékeny cseresznye

PDFNyomtatásE-mail
Öntermékeny szabadgyökeres oltvány (125-150 cm növények) sajmeggy alanyon.
Leírás
 
A Van és a Cherry Self Fertil 46 fajták keresztezéséből származik. Nemesítői: Brózik Sándor és Apostol János. Fajtaoltalma az Európai Unióra és Dél-Amerika egyes államaira terjed ki.
Kései érésű, őntermékeny, rendszeresen és igen bőven termő, középnagy, és minden irányú felhasználásra alkalmas gyümölcsű fajtajelölt. Érési ideje a 7.- 8. cseresznyeérési héten, július 8-10. körül van.
Gyümölcsei korán színeződnek, a színeződést látva korán a teljes érést megelőzően szedett gyümölcsök még nem teljes értékűek, sem méretük, sem ízük még nem teljes mértékben alakult ki. Ezért szüretével tanácsos a teljes érést bevárni. Késői érési idejének köszönhetően, különösen, ha kivárjuk a teljes érés idejét, várhatóan jól értékesül a nyugat-európai piacokon. Korán termőre fordul és rendkívül bőven terem. Gyümölcsei középnagyok 24-25 mm átlag átmérőjűek, átlag 7,3 gramm tömegűek. Alakja kissé megnyúlt, vese alak. Héjszíne középvörös majd később a teljes érés idejére, sötét bordóra színeződik. Húsa kemény, kissé ropogós, leveses, íze édes-savanykás. Magja kicsi, a teljes gyümölcs tömegének mindössze 4,5-5,0 %-a. Kocsánya rövid, vagy közepes hosszú.
Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de átlagos, vagy annál jobb minőségű befőtt is készíthető belőle. Gyorsfagyasztásra hűtés alatti színváltozása miatt kevésbé alkalmas.
Virágzása középidejű, elhúzódó. Öntermékeny. Jó pollenadója a Van, Katalin, Linda, Vera, Margit, fajtáknak.
Fája középerős növekedésű, koronája ritka ágrendszerű, gúla alakú, a termés súlya alatt széthajló vázkarokkal. Korán termőre fordul és rendkívül bőven terem.

Kosár

 x 

A kosara még üres

Termékkeresés

Webáruház